colt
colt

Intrebari si raspunsuri privind gazonul

Ce fac cand apare muschiul pe gazon?

Muschiul indica compactarea solului, apa de la suprafata nu poate sa se infiltreze, umiditatea favorizand aparitia muschiului. Pentru a evita aparitia acestuia, se recomanda aerarea solului, pentru a permite apei sa se scurga. De asemenea muschiul se poate combate si pe cale chimica, utilizand substante specifice. Dupa ce muschiul se usuca, se grebleaza si indeparteaza din gazon.

Ce fac daca, urinand, cainii distrug gazonul?

Petele maronii pot fi cauzate de urina catelelor. Aerati gazonul cu o furca si udati aria respectiva cu apa, pentru a reduce efectul de ardere.

Cand trebuie pregatit terenul pentru insamantare?

Perioada ideala de insamantare este primavara (Aprilie - Mai) sau toamna (Septembrie - Octombrie). Deoarece gazonul are nevoie de 4-6 luni pentru a deveni utilizabil (rezistent, dens, etc. ), este de preferat semanatul in toamna. Semanand in aceasta perioada, se poate profita de precipitatiile naturale, nefiind necesara udarea manuala. De asemenea, buruienile apar mai putin in noul gazon, decat primavara.

Ce fac cu resturile mari de iarba?

Firele de iarba moarte, cazute pe sol, formeaza o retea care patrunde sub gazon. Aceasta "retea" functioneaza ca o umbrela, impiedicand ploaia sa ajunga la radacinile de iarba. Singurul mod de a indeparta resturile de iarba nedorite este greblatul regulat, in special toamna.

Cat de des sa tund iarba?

Gazonul se tunde pe masura ce creste. Primavara, acest lucru poate insemna de doua ori pe saptamana. Tunsul regulat produce un gazon mai verde, mai dens si mai rezistent. Daca se lasa gazonul sa creasca prea mult, apoi se tunde scurt, va rezulta o suprafata plina de pete galbene si maronii, reprezentand firele uscate sau ingalbenite de dedesubt.

Cand fertilizez gazonul?

Momentul cel mai bun pentru fertilizari este in primavara, la inceputul sezonului de crestere. Se pot executa fertilizari o data la 6 saptamani, pana in toamna, pentru a mentine calitatea gazonului. Primavara si vara se utilizeaza ingrasamant cu mai mult azot, pentru a da culoarea verde intens gazonului, iar toamna se utilizeaza ingrasamant cu fosfor si potasiu pentru a intari radacinile, pregatindu-le pentru iarna.

Ce sa fac cu buruienile din gazon?

Daca infestarea gazonului e redusa, buruienile se pot plivi manual, scotandu-se cu tot cu radacina. Daca buruienile sunt multe, se utilizeaza ierbicide selective, facandu-se tratamente o data la 6 saptamani. Respectati cu strictete dozajul prevazut pe ambalaj.

Floare-stinga

Lucrari de ingrijire gazon

Lucrarile de ingrijire incep imediat dupa semanat. Prima lucrare este tavalugirea, pentru a se realiza un contact mai intim intre seminte si sol. Urmatoarea este irigarea de rasarire, care consta intr-o udare prin aspersiune cu jet foarte mic, cu 150-200 mc apa/ha. Udarile se efectueaza prin aspersiune, cu pulverizatoare care asigura dozarea apei intr-un jet fin.

Este strict interzisa udarea cu furtunul, pentru ca astfel se separa semintele de stratul de sol si sunt scoase la suprafata.

Udarile se repeta zilnic (timp de 7 zile), astfel incat sa se asigure atat rasarirea, cat si cresterea rapida a plantelor. Necesarul zilnic de apa, in zilele fara ploaie, este de 1 mc la 700 mp.

In practica mondiala semanatul se executa sub asa-zisa "aripa de ploaie". In perioada de vara, cand precipitatiile lipsesc si este seceta, udarile sunt foarte frecvente si in mod obligatoriu dupa fiecare tundere. In al doilea an, caracteristica udarilor la gazon consta in udari repetate la intervale scurte de timp (2 - 3 zile) si cu norme mici de apa (200-300 mc apa la ha).

 

Inginer:

Mihai Boariu

umbra